FENG SHUI – A TÉRRENDEZÉS TUDOMÁNYA 2. RÉSZ

 Bagua a tereknek és épületeknek                

                  L e h e t s é g e s    b e j á r a t o k

Bagua

Folytassuk az 5 elemmel és annak dinamikájával, mert ez az alapja a Feng Shui otthon-teremtésnek, amit úgy hivnak, hogy Bagua. Ezt egy egyszerü rács-alaprajzként lehet felfogni.

A Bagua eredetileg 8-szögü volt enyhén lekerekítve mint a teknös páncélja. Miért pont a teknösbéka a távolkelet abszolut értékü vallási állata, azt nem tudom. De azt mindenki tudja, hogy egy nyugodt, hosszú életü állatról van szó akinek mindenre elég ideje van. Ez már többezer évvel ezelött is inspirálta az embereket, és  így van még ma is. Biztos sokan olvasták Michael Ende könyvét a Momo-t. Momo barátjának a teknösnek mindig elég ideje van menekülés közben is a fontos döntéseket jól végiggondolni.

  • Szeretném gyorsan Viki írását megszakítani és figyelmetekbe ajánlani a fent említett mesét. Mert varázslatos mese és elgondolkodtató társadalomkritikai vagy akár filozófiai töltetű regény. És baromira aktuális.  Abból a fajtából való, amelyet annyira szeretek. Olyan, amely meg szokta szelidíteni az embereket, mint Exupery Kis herceg-e.  Arról szól, hogy  a szürke urak ellopják az emberek idejét, hogy ne tudjanak a számukra fontos dolgokkal foglalkozni, csak a munkával. A főszereplő pedig egy kislány, Momo, akinek van egy különleges képessége, és megtanulja, hogy minden ember a saját idejéért felelős.

Az idő pénz. – De az idő élet. Az élet pedig a szívünkben lakik.
Akié pedig az emberek minden ideje, azé a korlátlan hatalom.

El kellene dönteni: pénzt vagy életet. A döntés pedig teljességében tőlünk függ. Tőlünk függ, hogy engedjük-e létezni és uralkodni a valójában nem is létező és így hatalommal sem rendelkező szürke urakat, akik észrevétlenül elfüstölik az időnket, így az életünket is. Tőlünk függ, hogy beleszürkülünk-e a modern és „haladó”, mindent hajszálra, centire, ezredpontosságra kiszámító és eltervező harsány egyenvilágba. Tőlünk függ, hogy elfogadjuk-e a hajszoltságot, hogy mindig futunk az események után. Ahelyett, hogy mi irányítanánk az eseményeket. Tőlünk függ! – Ezt muszáj volt leírnom, nem hagyhattam ki.

És akkor most vissza a Bagua-térképhez és annak részterületeihez:

 Tudás

A tudás jelenti a szakmai tudást, tapasztalatot, gyakorlatot, az iskolákban elsajátitottakat. Jelenti a tájékozottságot a világban, az olvasottságot. Jelenti az átgondoltságot, a nyugodt döntés képességét, a lélek sabilizáltságát. Ez jó hely a ház könyvtárának. Egy kiegyensúlyozott tudás-zóna segit a célok elérésében. Letisztultságával teret ad gondolatainknak. A tisztán látással rossz szokásokat lehet elhagyni, s igy pozitiv irányba fordulni. A Feng Shui úgy nevezi: „az üres tál helye“ Azaz, itt egy asztalon vagy polcon egy üres üveg, cseréptál, estleg díszdoboz szimbolizálja, hogy még van hely: Ide még fér tudás-gazdagság, de természetesen a teljesen anyagi jellegü gyarapodásnak is teret ad.

Család

Ez a hely a családé: szülök, nagyszülök, rokonok, gyerekek de még barátok képeit is kitehetjük ide a falakra. Persze csak akkor, ha a kapcsolatunk jó. Ha ezen a részen káosz uralkodik az a családi zilált kapcsolatra tud utalni. De lehet, hogy munkatársakkal felettesekkel van problémánk. (Keleten még a fönök képét is ki szokták rakni. Ez itt nálunk azért nem baj, hogy nem szokás J)

Gazdagság

Ez a rész a fa szimbóluma: a fa ami lassan növekszik, értékes és stabil. Nálam itt pont a gyerekszoba van ami passzol hozzám, mert nekem a gyerekek jelentik a legnagyobb gazdagságot és szeretetben felnöve a jelen és öregkorom fontos részei. Akinek itt az étkezöje vagy a nappalija van, esetleg a dolgozószoba, kirakhat igazán szép értékes tárgyakat. Olyanokat amiket szivesen másnak is megmutatunk de föleg magunknak értékesek. Az érték és gazdagság szavak nem csak anyagi jellegüek. Söt inkább a belsö kapcsolódást egy tárgyhoz, annak pl tiszteletét fejezheti ki. Gondolok itt akár egy megörökölt darabra amihez szép emlékek kötödnek. Lehet ide is üres tálat helyezni ami szimbolizálja a lehetöséget arra, hogy itt még több „értéknek és gazdagságnak“ van helye.

Hirnév

kicsit furcsán hangzik, és kissé felületesen: de a nevünk, elismerésünk környezetünkben. Azaz mit gondolnak rólunk mások. Nehéz ezt megközeliteni. A viselkedésünk, külsöség de a belsö kiegyensúlyozottság is ide tartozik. Hogyan tudunk a környezetünkkel kapcsolatot tartani. Ebbe belefér a hétköznapok öröme. Az apró napi pillanatok felfogása, mondhatni a hétköznapok ünnepe. A tüz jegyében nagyon találóan az aktivan, vidáman eltöltött hétköznapok. Akinek itt a nappalija vagy az étkezöje található annak nagy szerencséje van . Itt ugyanis vidám erös akár piros szinárnyalatokkal lehet játszani. Vidám, világos és dinamikus lehet  a szoba.

Partner kapcsolat

Igen, ez leginkább a házastársakra vonatkozik. De ide tartoznak a nagy család kedves tagjai is. Itt emlitem meg, hogy a lakberendezést bármennyire is legtöbbször a feleség  érzi a feladatának, a lakás az összes ott lakó izlését és odatartozását kell, hogy tükrözze. Adjunk mindenkinek szabad teret, beszéljük meg mindig egymással, hogy mindenki jól érezhesse magát. („Anya rózsaszínt akart én meg nem vitatkozom…“- az nem megoldás) Ez a terület a föld jele: Stabilitás, és a partner kapcsolat jegyében ne legyenek elválasztott elkülönülö szimbólumok a képeken, hanem egységet mutatóak. Vagy tárgyak amik egymáshoz kapcsolódnak. Legegyszerübb példa: 2 gyertyatartó egymás mellett. (nem feltétlenül egyformák – mi sem vagyunk azok, csak passzoljanak egymáshoz.) Ez erösiti a kapcsolatot.

Gyerekek

A fém jegyében, ahol a fém nem a keménysége, hanem a fényes felületére utal ami visszatükröz, csillog. Ledületes, dinamikus hely ahol gyerekeink szobája lehet akik friss ötletekkel nevetéssel töltik be. De ugyanúgy a kreativitás, szellemi „szüleményeink“ pl barkács, varrószoba, vagy a cégünk házi irodája kaphat itt inspiráló helyet. Virágzó virágokkal tehetjük még vidámabbá.

Segitökész barátok

Segitség – védelem – védöangyal. Energia, erő az egymásra figyelésre, vigyázásra, egymás támogatására. Barátok, kollégák, szomszédok, de ismeretlen emberek akár karitativ támogatására. Ez a „fém“ jegyében történik. A fém szimbolizálja a beszéd-meghallgatás egyensúlyát is. Legjobban aktiválható ez a rész az elengedéssel: Ha hagyni tudom más kibontakozását és nem akarom mindenáron a saját akaratomat megvalósitani. Ha segitek, támogatok, odafigyelek másokra. Minél többet adok, annál többet kapok vissza. Ez fontos és jó. Már sok területet érintettünk és sokszor volt szó pénzröl, gazdagságról, anyagi jóllétröl, de sokkal többször az emberi kapcsolatokról: a szük- és nagycsalád, a barátok, szomszédokkal való kapcsolatokról. Az emberek vannak a középpontban. Ök, a kapcsolataink, velük határozzuk meg a saját „Èn“-ünket is. (l. Hírnév) Ezt sajnos legintenzivebben akkor éljük meg, ha egy szeretett személy eltávozik tölünk és a hiánya valós testi-lelki fájdalmat okoz.

Karrier

Erröl nem kell sokat beszélni. Ha a ház (lakás) bejárata itt van, azt jelenti, hogy ez nekünk nagyon fontos. Vigyázzunk, hogy világos, könnyen átjárható barátságos legyen és ne legyen cipökkel kabátokkal elbarrikádozva. Ha a bejárati ajtót kitárjuk az meghivás a bejövetre, szíves vendéglátásra. Saját magunknak is öröm a hazajövetel, ha kinyitjuk az ajtót és tényleg be is tudunk menni. 

Centrum

A közép:Tai Chi az utolsó és számomra legfontosabb része a háznak: a ház közepe, ugyanúgy mint a testünk közepe. Itt a legfontosabb az egészség. Nem a túl sok evéssel, dugig tele gyomorral érezzük magunkat jól.  Ugyanígy nem a teletömött lakásközép az ahol könnyen lélegezni tudunk. Itt ne legyen nagy kémény, vastag fal, nehéz bútor. Inkább legyen üres és tiszta ahol könnyed léptekkel akár táncolni is lehet szabadon.

Vastag falakat nem lehet egyszerüen odébb rakni, de egy új festés, a képeket a falakon átrendezni, régi fölöslegessé vált bútorok, porfogó megunt dísztárgyak, nem hordott ruhadarabok kiszortírozása, ez mind kellemesebbé teszi az otthonlétet.

Kivánok a megvalósításhoz, berendezéshez sok örömöt!

Fröhlich Viktoria

(1965-ben születtem Budapesten. Pécsen a Leöwey Gimnáziumban érettségiztem, 2 felnött gyermekem van.

Belsöépítészetet a „Neue Kunstschule Zürich“ föiskolán végeztem. Lakberendezéssel foglalkozom 2005 óta. Feng Shui szép gondolatait szeretem figyelembe venni tervezéseim során ugyanúgy, mint egy jó színharmóniát, az aranymetszés szabályait és más az építészetröl és lakberendezésröl tanultakat.

Itt szeretném megemlíteni hogy 2019-ben 100 éves volt a Bauhaus, ami Breuer Marcell nevével egy kicsit Pécshez is kötödik. Áprilisban nyílott meg Weimarban az új Bauhaus Múzeum.)

Szólj hozzá

Be kell jelentkezned hozzászólás beküldéséhez.

See also: