Feng shui – a térrendezés tudománya 1. rész

 Kedves barátom, és egyetlen gyermekem keresztanyja belsőépítész, és tudora a kínai térrendezésnek, a Feng-shuinak. Már vagy egy éve küldött egy cikket, ami a megtartott előadásainak kivonata. Rögtön beugrott, hogy megosztom itt a blogon, hiszen mi kapcsolódik jobban a kínai orvosláshoz, ha nem ez. Hiszen a kínai gondolkodás, filozófia egy komplex rendszert alkot, melynek az egész mindenség, tehát a minket körülvevő természeti és épített környezet is része. Teljes mértékben kifejezi, és megvalósítja a „Hermész Triszmegisztosz”-i  „Amint fent úgy lent, és amint kint úgy bent” elvet.

A Feng-shui az elrendezés kínai művészete, eredete több ezer évre vezethető vissza. Tapasztalatokon alapuló intuitív módszer, mely az analógiás gondolkodást képviseli.

A szellemisége megragad, bámulatba ejt. Ez a több ezer éves tudomány aktuális és működik ma is.

Egy olyan holisztikus szemléleten alapul, amely az embert a természet szerves részének tekinti.

A Feng-shui segítségével mindenki jobbá teheti életét, megteremtheti otthonában és munkahelyén az energia egyensúlyát, a boldogságot és a harmóniát.

A boldogság és a harmónia megteremtésén kívül a Feng-shui lehetőséget ad arra, hogy a világ összefüggéseit is megértsük.

Szóval végre időm is volt, hogy foglalkozzam vele. Most pedig végre megosztom veletek is, akik nyitottak vagytok újabb és újabb ismerettel bővíteni a tudásotokat.

Az otthon befolyása a közérzetre

Feng Shui a mi európai hétköznapjainkban

Azt, hogy Feng Shui egy régi távolkeleti fogalom, azt sokan tudják. így összevont szóként kb 1000 éves, a szavak eredetét külön 5 – 6000 évesre becsülik.

Jelentésük: szél és víz. Adjunk egy percet ennek a két teljesen természetes szónak:

Szél: Energiaforrás. Főleg a föld forgása miatt, és hideg-meleg levegőrétegek keveredéséből keletkezik. Egy aranyos orosz mese jut eszembe róla. Vitatkozik a nyár és a tél, hogy melyikük a hatalmasabb, erősebb. A Nyár azt mondja én vagyok, mert én az embereknek elviselhetetlen forróságot tudok heviteni. Mire a Tél visszavág: az semmi, én vagyok az erősebb, olyan borzasztó hideget tudok csinálni. Ebbe a vitába bekapcsolódik a Szél nevetve. Mi a hideg szél nélkül? A házak és a kabátok melegek maradnak ha én nem fújok, és a legnagyobb forróságot is egy hüvös szellő elviselhetőbbé teszi.

Viz: Kémiailag H²O. Testünk jóval több mint fele  víz. A legfontosabb eleme életünknek. Mindenhol keressük – még a Marson is – és mégsem vigyázunk rá.

„Szél és víz két nagyhatású természeti erő, ami áldás és átok is lehet. Nehéz megszelidíteni – ezért jobb, ha vigyázunk és figyelünk rájuk. Feng Shui ezt teszi lehetővé“ Irja Günther Sator az egyik legismertebb német Feng Shui szakértő.

Az ember azt gondolhatná, hogy ez nagyon távolkeleti ötlet és nagyon távol áll tőlünk. Mi köze lehet egy lakásnak a szélhez és vizhez?

Feng Shui: Neve nincs itt minálunk Európában, (erre késöbb visszatérek) pedig itt is mindig fontos volt, hogy hova épült egy templom. Keltáktól a Gallokig, az Ótestamentumban is.  Minden nemzet a szent helyeit gondosan választotta ki, figyelembe véve a geológiai környezetet, az égtályakat. De nemcsak a hely, hanem az idő is mindig fontos volt a rituálékhoz.

Ma ugyanúgy fontos: összefüggéseket keresünk családtagjaink születésnapjai között.  Egy lakás vagy épitési telek választásánal, sőt még egyszerűbb dolog is van! Nap mint nap használjuk, sokszor teljesen tudat alatt: mindenkinek van kedvenc helye otthon a kedvenc szék vagy fotel és annak a helye a lakáson belül. Vannak kedvelt színeink. Érdekes módon a legtöbbször más színvilág az, amit szívesen ruhaként hordunk és más amit a lakásbelső kialakitásához használunk. Vagy egyszerűen figyeljük meg hogy egy étteremben melyik helyekre szeretnek ülni. Elöször a fal mellé ahonnan a bejáratot jól lehet látni de nem igazán ül be valaki egy üres étterem közepére egyedül, háttal a bejáratnak. Pont úgy, mint ahogy elődeink is hátukat védve szemmel tartották a barlang bejáratát. (Csoportban persze megváltozhat a viselkedés)

Miért fontos a harmonikus otthon?

Mert ezzel problémákat lehet megoldani! Problémákat, amik már régóta megoldásra várnak . Néha csak a háttérben, csak halkan, csak olyan apróságnak tűnőként. Pl egy házasság kapcsolata 20 év után, ami lassan porosodik, az örömnél több a rutin, a fél szavak se kellenek már… hiszen a hétköznapok sokkal fontosabb feladatok elé állítanak. Vagy szülö-gyerek konfliktusok. Koncentrációs problémák. Feszültségek amik nem nagyok, de valahogy mindig jelen vannak.

De miért vannak jelen? És pont akkor, amikor a napi munka, odafigyelés, konfliktusok a kollégákkal, hibaelháritás, ügyfelek, fönökök, autósorok és sorok a pénztárnál…. – után hazaérünk és végre pihenni szeretnénk. Pont akkor kerülnek elö. Pihenés helyett!  Amikor a testnek és léleknek a nyugalomra, kikapcsolódásra lenne szüksége a regenerálodáshoz. Azért, hogy kipihenve a következö napot újból erösen egészségesen, jó kedvvel(!) tudjunk teljesiteni. Ez az, ami a nyugalmat, harmóniá megzavarja és elöbb vagy utóbb betegségben, vagy családi konfliktusban tud kitörni.

 A környezet letisztulásával és logikus felépitésével a gondolatainkat is letisztitjuk. Egy logikus struktúráltabb környezetben könnyebb élni és a fejünk tisztább, több az erőnk, energiánk.

Lakberendezés mint konfliktusmegoldás?

Egyik előadásom végén odajött hozzám egy férfi és a legjobb barátja történetét mesélte el:

Boldog házasságban élt a feleségéve. Egy nyaralás alkalmával megnéztek egy hajózási múzeumot.  Az előterében grafikák, modern képek voltak kiállítva, amik szebbnél szebb hajókat ábrázoltak. Kettöt megvettek és bekeretezve megmutatták hallgatómnak is. Neki is nagyon tettszett, de végülis nem látta semerre a nappalijukban kirakva. 3 évvel késöbb a jó barát elvált és megkérte öt, segitsen a bútorok kirámolásában, mert eladták a házat. A hálószobába belépve megállt és a két szép képet az ágy fölött alaposan megnézve  döbbenten megállapitotta: Két hadihajó volt teljes készültségben ágyúkkal egymással szemben… !!!

Nem, azt nem hiszem, hogy két grafika egy válás oka. De ugyanez a két kép a fürdöszobában lehet, hogy csak annyit eredményezett volna, hogy több fogkrémpöttyöt kell lemosni a tükörről. A hálószobában viszont egy vitás nap végén, a lefekvés előtt, az utolsó pillanatban, feszültséget és háborút szimbolizál, megbékélés és harmónia helyett. Ez tudat alatt, az alvásban nem a probléma békés megoldására ösztönöz.

Feng Shui erősíti azt amit már mindig is tudtunk. Ehhez használ egy kínai nevü valamit ami az egész világon müködik: Yin és Yang. Használja az 5 Elemet és a Bagua térképet a terekhez és épületekhez. Ezzel mutatja meg, hogyan lehet az energiát a környezetünkben jól használni.

Energia:

Chi, egy finom energia amit vagy érzünk vagy elvetünk, vagy használjuk anélkül, hogy tudnánk róla. Pl. Egy nagy vasúti pályaudvar közepén nem szívesen időzünk. Huzat van akkor is, ha áll a levegő. Egy széles sétánynak sem a közepén gyaloglunk. Más szavakkal: ahol túl gyorsan folyik az energia, ott nem szeretünk hosszan tartózkodni. Általában olyan helyet keresünk ahol az energia finoman  mozog de nem viharosan szalad.

Az ellentéte az energia hiánya. Nem szívesen várakozunk egy utcai beugróban ahol sötétebb van, és a szél a szemetet összehordja. Ott túl nagy az üresség. Ahogy a szél sem jut be, úgy az energia is csak gyenge, mozdulatlan. Ilyen helyen elhagyatottnak érezzük magunkat.

A cél, hogy lakásunkat megszabadítsuk a túl gyors áramlásoktól és az energiátlan helyektöl. Otthon úgy megszoktuk, hogy észre sem vesszük sokszor ezeket a helyeket.

Egy példa:

Túl gyors tud lenni az energia egy hosszú folyosón aminek az egyik végén üveges ajtó vagy ablak van. Ha a gyerekszoba pont a folyosó másik végén nyílik, valószínű, hogy gyerekünk még jóval a kamaszkor elött becsukott ajtó mögött szeret lenni. Amivel viszont elválasztja magát a család közösségétől és egyedül lesz. Nem jó. Ezen lehet segiteni, ha bútorokkal szakaszoljuk, megtörjük a folyosót. Ha túl keskeny, színekkel, szőnyegekkel (nem egy hosszú futó!) egy könnyed függönnyel esetleg virággal aminek nem hegyes, hanem kerekebb levelei vannak.

Nincs energia a sötét sarkokban, ahol mozgás sincs. Segit egy fényforrás (ma már jó energiatakarékos lámpák vannak). Vagy virágok. A virágok úgyis fontos tartozékai egy lakásnak. Csöndesek de nem passzívak. Szép formájukkal oldják az épitőipar által gyártott merev derékszögű falak, sarkok felületeit. A bútorok sok műanyaga (a fák is sokszor lakkozva vannak) és a kilélegzett toxikus anyagokat tudják feldolgozni, lebontani. Ès ha betegek, jelzik, hogy valami a házban nincs rendben.

Az 5 Elem

A Taoizmus természet megfigyelésekre alapszik. A Taoizmus szerint az élet művészet. Erre építi az életkört. Úgy mint a tavasz-nyár-ősz-tél körforgását, vagy ahogy egy fa növekszik, gyümölcse érik, vagy alszik. Az életritmust: a Tiszavirágtól (kérészlárva) a Mammutfenyökig. A könnyü szellőtől a fémekig, kristályokig. Az egyszerű forma erre a Yin és a Yang, de a Feng Shui  egy részletesebb formát használ a mozgásra és átváltozásra. Az 5 Elemet.

Fa: A fát a víz táplálja és energiát von el a földtől azaz kontrollálja. A fa energiája fölfelé irányuló és szétágazó: expandáló

Tüz: A fa táplálja és kontrolálja a fémet. (a tűzben a fém olvadni tud) Aktiv energia

Föld: A tűz táplálja (hamu, láva) a föld kontrolálja a vizet (gát, folyópart). Energiája lefele ható és gyűjtő

Fém: A föld táplálja. A föld belsejében, nyomás alatt alakul ki. A fém kontrollálja a fát. (a balta kivágja a fát) a fémenergia összehúzódó befelé mutató

Viz: Fémből táplálkozik. (kondenzviz ill a fém is folyékonnyá tud válni) A víznek kontrollja van a tűz felett. Folyóenergia

Ismerös: kö-papir-olló játék. Egyik sem erösebb a másik kettönél, hanem van gyenge és erös oldaluk. Ez az ami a mi kultúrkörünkben más. A Taoizmust bölcsebbnek tartom, mint az európai szemléletet, ami a katolikus valláson alapszik. Nekünk ezt a felfogást nehéz megtanulni, holott sokkal közelebb áll az emberi „nem tökéletes“ létünkhöz, mint az, amit belénk sulykoltak. Mi itt Európában un. Bűnben születtünk. Jó és rossz cselekedeteink vannak. Vannak jó és rossz emberek és ebben a porvilágban, amit teszünk azért büntetés járhat a túlvilágban, ami fontosabb mint a földi lét.

A Taoismusban az élet müvészet, a most, a pillanat, a jelen harmóniája fontos. Ezért alakultak ki ott ezek a megfogalmazások. A lélek és test érzéseit megvizsgálták, nevet adtak nekik. Persze tökéletes vallás nincs. (Ha egy inkarnáció után egy gyermek keleten testi fogyatékossággal születik, azon ritkán segitenek, mert ö az előző életében rosszat tett…… majd legközelebb megint jobb lesz neki.) A keresztény vallás legszebb tulajdonsága szerintem a megbocsájtás gyakorlása, ami mindkét félnek megkönnyebbülés.

A nem vallásos emberek is itt Európában nevelkedtek a „jó és rossz“ gondolatvilágában. Erre alapszik az egész gazdaság. A reklámok: Lelkiismeret furdalásunk van, ha a gyereknek nem azt a pelenkát vesszük, amiben olyan jót tud aludni, és segíti a fejlődését. Hát még a joghurt! A TV-ből dőlnek ránk állandó  ismétléssel ezek a reklámok. Azt sulykolják, hogy ezek  nélkül nem tudjuk biztosítani gyerekünk fejlődését a versenytársadalomban, illetve ezek nélkül a kacatok nélkül magunk sem lehetünk boldogok. Ez mind erre a tudatvilágra épül: mi a jó, mi a rossz, és nem a keleti gondolkodásmódra, hogy a dolgok egymást kiegészitik és egyensúlyban vannak.

Az öt elem egymásra hatása és egyensúlya ezen az ötszögön jól látható. Ugyanígy a lakásban is egyensúly legyen a színek: hideg-meleg színek  anyagok: fa-szövetek-kövek, formák: egyenes-ìvelt,  és a bútorok kiválasztásánál. 

Szólj hozzá

Be kell jelentkezned hozzászólás beküldéséhez.

See also: