A meditációról

  A WHO szerint a XXI. század a szorongás évszázada. Ezért mindenki számára elsajátítandó feladat lenne a stressz kezelése, melynek fő módszere a relaxáció, a meditáció. Sajnos ma Magyarországon az egészségügyben csak a gyógyszeres terápia érvényesül, és az állami irányítás is elhatárolódik a relaxáció és meditáció alkalmazásától. Ugyanakkor a forprofit szféra egyre inkább alkalmazza, mert kimutathatóan javul a dolgozók teljesítménye, és sikeresebb lesz a vállalkozás.

A meditáció évezredes örökségünk. A meditáció önmagunk megismerésének, a szellemi és lelki fejlődés elérésének egyik leghatékonyabb eszköze. Csak a meditáción keresztül tudunk maradandó békét, Isteni békét elérni. Ha reggel, ébredés után lélekteljesen meditálunk, akkor a megtapasztalt nyugalom, béke, teljesség egész napunkat át fogja itatni. Az egységélmény megélésének, egyik alapvető megtapasztalási módja a meditáció.

Sri Chinmoy így ír a meditációról:
„A meditáció végső célja Istennel való tudatos egységünk elérése. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, de e pillanatban nem vagyunk tudatosan egyek Istennel. Nagyon sokan hisznek Istenben, csak ez a hit az ő életükben nem valóság. Egyszerűen hisznek Istenben, mert valaki… azt mondta, hogy létezik Isten. Vagy olvastak valamit spirituális könyvekben. De ha gyakoroljuk a meditációt, akkor eljön az a nap, amikor Istennel való tudatos egységünket elérjük. Akkor Isten nekünk adja az Ő végtelen békéjét, az Ő végtelen fényét és végtelen üdvösségét, és mi belenövünk ebbe a végtelen békébe, végtelen fénybe és üdvösségbe.”

A  meditáció anyagi, szellemi, érzelmi és lelki létünk minőségének javítását célzó önfejlesztő és önismereti módszer. Meditáció közben tudatosak és éberek vagyunk, de a tudatunk nem a külső világra vagy a körülöttünk zajló eseményekre összpontosít, hanem a belső utazásra, melynek során lényünk minden szintjét megismerhetjük. Egyedül és csoportosan is gyakorolható.
A meditáció megtanít lecsendesíteni a nyughatatlan, anyagias, tudatos elmét, majd újraprogramozni, és kapcsolatba kerülni felsőbb tudatunkkal, hogy fogékonyabb legyen a szellemi világ dolgai iránt. Amikor mindez sikerül, megnyílik a felsőbb énhez vezető belső csatorna, kinyílik a világ, látókörünk szélesedik és a megismerés sokkal teljesebb lesz. Már nem csak a fizikaival, hanem a finomanyagi és azon túlival is kapcsolatba kerülünk. A meditáció gyakorlásához elengedhetetlen a kellő ellazulás elsajátítása. A lazítás egyik klasszikus fajtája a következőképp zajlik: kezdjük el ellazítani testünk minden egyes részét, fentről lefelé haladva egészen a lábujjakig. Kezdjük a szemünkkel, érezzünk melegséget, ahogy megpróbáljuk ellazítani a szemizmokat. Amikor a szem már megnyugodott, mehetünk tovább az arc izmaira. A melegérzet és az enyhe bizsergés jelzi, hogy jól csináljuk. A fej, a nyak lazításánál képzeljük el, ahogy a fejünk elnehezül, majd ugyanezt alkalmazzuk a test többi részén is. Felsőtest izmai, karok, ujjak, majd hátizmok, derék, csípő, a láb egyes részei. Amikor az egész testünk nehéz, a melegérzés, bizsergés kiterjedt, ismételjük el magunknak párszor, hogy nyugodtak vagyunk, teljesen ellazultunk, pihenünk, béke van bennünk és biztonságban vagyunk.
Amikor lehunyjuk a szemünket, könnyebben teremtünk kapcsolatot a tudattalannal. Amikor egyenesen előre nézünk, hajlamosak vagyunk a tudatos elmével magyarázni észleléseinket, amely az anyagi világgal köt össze. Amikor felfelé nézünk, a fizikai lét felett álló, felsőbbrendű szellemi és lelki tudatosság nyílik meg előttünk. Sokféle póz létezik, amelyet felveszünk a meditáció idejére. Aki az ülő testtartást választja, annak érdemes kényelmes ülőhelyet választania. Olyat, ahol a gerinc egyenes maradhat. (A lótuszülés csak annak ajánlott, aki már gyakorlott.) Viseljünk kényelmes, természetes anyagból készült ruhát. Meditáció közben a légzés lassú és szabályos kell legyen. Fontos, hogy saját ritmusunkban lélegezzünk. Válasszunk csendes, nyugodt helyet, ahová a külvilág, a forgalom zaja nem hatol be. Az egyik legalkalmasabb hely erre maga a természet. Az éles, váratlan vagy túl hangos zajokat küszöböljük ki.
Vannak, akiknek sokat segíthet a tudat elcsendesítésében a mantrázás, vagy saját légzésének figyelése.
A sikeres meditációk alapja a rendszeresség és a kitartás! 
Napi rendszeresség kell ahhoz  hogy valaki megfelelően el tudja sajátítani a meditálás művészetét. Elleinte nehézséget jelent az elme lecsendesítése, de ne adjuk fel!. A tudatosságunk, az egónk folyamatosan követelőzik, hogy rá figyeljünk. Türelmesen engedjük el a zavaró gondolatokat. Érdemes kidolgozni magunknak valamilyen kezdési és befejezési motívumot. Aztán mindig így kezdjük és mindig így fejezzünk be a meditálást. Ez a motívum bármi lehet. Például gondolatban háromig számolunk és közben elképzeljük, hogy a kezünkkel egy 1-est, 2-est és végül egy hármast írunk fel és utána jöhet az ellazítás. Vagy úgy is lehet, hogy kezdéskor elképzeljük, hogy egy három vagy öt lépcsőfokos lépcsőn lefelé megyünk, a meditáció végén pedig felfelé ugyanott. Egy idő után amikor elkezdjük a kezdőmotívumot elképzelni, akkor az agyunk már reflexszerűen tudni fogja, hogy ellazulás és meditáció következik.  
Milyen hatással van a meditáció a szervezetünkre Amikor meditálunk nyugodtabb lesz a légzésünk és csökken a szív terheltsége. Erősebbnek, vidámabbnak érezzük magunkat, oldódik a stressz, csökken a feszültség. Csillapítja a fejfájást, csökken a vérnyomás, enyhülnek az allergiás tünetek. A meditáció, mint ellazulási technika, gyógyító hatással is bír. Áthangolja a vegetatívumot, jó közérzetet, hosszabb távon jó egészséget biztosít. Egy csodálatos öngyógyító módszer.  
„..a koncentráció az éberség üzenetét, a meditáció a tágasság üzenetét, a kontempláció pedig az elválaszthatatlan egység üzenetét hozza nekünk….. Koncentráció, meditáció és kontempláció három különböző forma, de szellemben egyek. A koncentráció megszünteti a fenyegető veszélyeket. A meditáció megnöveli a változatos lehetőségeinket. A kontempláció felültet minket az isteniség és a valóság halhatatlanságának trónjára. A koncentráció őszinteséget követel. A meditáció tisztaságot követel. A kontempláció integritást követel. A koncentráció Isten oltalma az emberben. A meditáció Isten magassága az emberben. A kontempláció Isten győzelme az emberben” – Sri Chinmoy
 
A meditáció fontos részei :
–  Nyugalmi állapot és a csend.
–  Helyes légzés
–  Kényelmes ülés, egyenes gerinc
–  Külső és belső segítség ( mandala, mantra, zene)
–  Gyertya

Miben segít a rendszeres meditáció:  
Aki aktívan meditál, képes teljes nyugalommal kezelni a legbosszantóbb élethelyzeteit is. A meditáció biztosítja, hogy egyensúlyban, összhangban, harmóniában legyünk önmagunkkal. Amikor az érzelmi problémákkal szembesülünk, el fogjuk tudni fogadni azokat és megbékélni velük, így megszabadulunk a lelki terheinktől. A meditáció javítja a problémamegoldó képességünket, tisztítja az elménket, növeli az önbizalmunkat. Pozitívabbak leszünk, a negativitás egyre kevésbé lesz ránk hatással.
 
A rendszeresen meditáló emberek sokkal egészségesebbek nem meditáló társaiknál.
Ha jót akarsz tenni magaddal, meditálj rendszeresen!
 

Szólj hozzá

Be kell jelentkezned hozzászólás beküldéséhez.

See also: