Súlyproblémák – a túlsúly

Ez az egyik olyan dolog, amiről nem szeretünk igazából őszintén beszélni, noha nagyon gyakran halljuk mostanában az ezerféle „tuti” módszert, mellyel tökéletes formába hozhatjuk magunkat, amellyel szépek, karcsúak és fittek leszünk.

Az egészség, a karcsú, és fitt test szempontjából igen fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak, a sportnak és az egészséges testsúly megtartásának.

Azt is tudjuk, hogy az egészségben töltött minőségi élet meghosszabbítható.

Azonban az elhízás világszerte egyre komolyabb problémát jelent felnőttek és gyermekek körében egyaránt, hozzájárulva számos krónikus betegség (cukorbetegség, magas vérnyomás, szívinfarktus, daganat, stb.) kialakulásához. De erről annyian írnak és beszélnek.

Hiszem, hogy minden testi tünetünknek lelki eredetű oka van. Most az egyszer közelítsük meg lelki oldalról ezt a problémát.

A diétával kombinált testmozgás nem lesz elegendő a tartós eredmény eléréséhez. Rá kell ébredned a túlsúlyod valódi okára, és el kell fogadnod. Köss békét „ellenségeddel” így tudod majd megváltoztatni.

Lássuk mik lehetnek ezek az okok a teljesség igénye nélkül:

-A súlytöbbletet a gondolataimmal fokozatosan halmozom fel.

-Az a zsírtöbblet, amelyet a testem (a belső világom) és a külvilág közé felhalmoztam, azt jelzi, hogy tudat alatt el akarom magam szigetelni, meg akarom magam óvni, vagy belém szorultak, bennem rekedtek bizonyos érzelmek, amelyeket látni sem akarok.

-A kövérségemmel egy bizonyos védelmet keresek.

– Szakadék van köztem és a külvilág között.

-Így akarom elrejteni magamban a sebezhetőségem miatt kialakult bizonytalanságot, és így akarom elkerülni, hogy megjegyzésekkel sértsenek meg.

– El akarok kerülni olyan – főként szexualitással kapcsolatos – helyzetet, ami kellemetlen számomra.

-Túlsúly annak is lehet a következménye, hogy mindent birtokolni akarok.

-Egoista vagyok és bizonyos érzéseket nem vagyok hajlandó elengedni.

-Kövérség esetén lehet szó az egyensúly felborulásáról, vagy a környezetemmel szembeni lázadásról, esetleg olyan helyzetekre, mozzanatokra történő reagálásról, amelyeket látni sem akarok, vagy amelyekre nem szívesen emlékezem.

-Az élelmiszer érzelmi táplálékot jelképez számomra. Mértéktelenül eszem, hogy az érzelmi űrt betöltsem, vagy kompenzáljam a sikert, ami engem érzelmileg elszigetel.

-Valószínűleg mind érzelmi, mind anyagi téren bizonytalanságban élek, és tudat alatt arra van szükségem, hogy elraktározzak dolgokat, nehogy bármiben hiányt szenvedjek.

-Keresem életem célját, hogy valami jót vigyek véghez.

-Nehezen találom, foglalom el helyemet a világban a szavaim vagy a cselekedeteim által, ezért a testemmel akarok teret nyerni magam számára.

-A kinézetemmel, a külsőmmel kapcsolatosan alulértékelem magam. Egy kisebb tökéletlenség testi hiba, vagy pár felszedett kiló számomra hatalmas jelentőséggel bír, és már nem vagyok képes jól látni és értékelni magamat.

-Mivel minden figyelmemet a hibákra összpontosítom, a testem erre csak még több hibával, előnytelenséggel és súlyfelesleggel fog reagálni, hogy ráébredjek arra, mennyire szigorú vagyok magammal szemben, és mennyire sokat ártok magamnak a negatív gondolatokkal.

-Sürgető, mohó vágy munkál bennem saját befolyásom kiterjesztésére, több befolyásra akarok szert tenni szakmailag vagy társadalmilag.

-A kitágulásra törekvő test arra is utalhat, hogy tudatunk fejlődésének van nagyobb térre szüksége.

Összességében nagyon fontos, hogy mindenképpen tudatosítanod kell magadban azt, hogy elutasítod saját magadat.  Ha olyan ember vagy, aki felhalmozza az érzelmeit vagy a dolgait (tárgyak), akkor a tested szintén erre fog törekedni, zsírok formájában.

A fogyást és az új egyensúlyt a testi és lelki együttes kezelésével tudod csak kialakítani. És ez egy olyan téma, ami egyedül nem igazán szokott menni, mert az ember saját magával szemben eléggé vak, nehéz oblektíven látni saját magunkat.

Ha ilyen problémával küzdesz, és nem találod a megoldást, szívesen segítek.

Szólj hozzá

Be kell jelentkezned hozzászólás beküldéséhez.

See also: