SZERELMEM A BALATON – Barangolás a Balaton körül 1. BÉKE SZTÚPA

Amikor az idei 2018-as Balatoni nyaralásunk programjait terveztük, akkor fedeztünk fel egy különleges helyet a Balaton északi partján, nem messze Keszthelytől.

Elsőre talán sokaknak szürreálisnak tűnhet egy zalai dombok közül hófehéren kiemelkedő buddhista szentély, pedig a Zalaszántói Béke Sztupa a 316 méter magas Világosvár hegyről 1993 óta néz le a Balaton türkiz színű vizére. Ha kicsit elidőzünk a Világosvár tetején, ezen a gyönyörű helyen a Béke Sztúpa tövében, rájövünk: bár tőlünk “elvileg” idegen, nem szokványos építménynek adott helyet Zalaszántó, de a spirituális emberhez közel áll mégis a gondolkodás, a békére való törekvés, az elfogadás, a minden élő tisztelete, melyet e csodás építmény közvetít.

Az erdővel körülvett szentély különleges energiákkal bíró helyen épült. Aki ide felér érezheti ezt a feltöltő, erős és mégis lágy, szeretetteli energiát, mely hatást gyakorol kivétel nélkül mindenkire.

Senki nem tudja, miért, de a hegyet sosem lakták a történelem során, viszont állítólag az ősmagyar sámánok előszeretettel tartottak itt különféle szertartásokat.

A zalaszántói Béke Sztúpa a 316 méter magas Kovácsi-hegy Világosvár tisztására épült, Közép-Európa első  és legnagyobb buddhista szentélyeként. 30 méter magas és 24 méter széles méretével lenyűgöző, és igazán nagy hatást gyakorol a tisztásra lépőre.

A sztúpák, vagyis szentélyek a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, formájuk a meditációs ülést mintázza. Az időszámításunk előtt épült sztúpák egyszerű földhalmok voltak csupán, amelyekbe Buddha relikviáit temették. A zalaszántói sztúpa is őrzi Buddha földi maradványának néhány darabját.

A sztúpát Zalaszántó központjából közelíthetjük meg autóúton. Nincs ugyan kitáblázva, de bármelyik helyi lakos készséggel megmutatja, merre kell elindulnunk. Az autót a hegy lábánál le kell tennünk. A kilátás már innen pazar, és segíti a ráhangolódást Földanya energiájára és a békességre, szeretetre.

A Világosvár-hegy oldalán vezető utunkon mesebeli pince-présházak mellett haladunk el. A kilátás pedig fantasztikus, ahogy haladunk felfelé.

A sztúpát körülvevő parkot Emberi Jogok Parkjának nevezték el. A fák közé imazászlókat feszítettek.

A zászlók jókívánságokat tartalmazó imádságokat rejtenek. Úgy tartják, ha fúj a szél, az áldás elrepül az emberekhez.

A sztúpa belsejében nemcsak az ereklyéket őrzik és a 24 méteres életfát, hanem Buddha tanításait is elhelyezték benne. A Sztúpa Buddha szellemét, bölcsességét, s minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét jelképezi, valamint a béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe is. Építői abban bíznak, hogy léte hozzájárul a világbékéhez.

Buddha-ereklyéket Tibet kínai megszállása idején menekítették Indiába, ahová a dalai lámát száműzték. Innen Svájcba kerültek egy buddhista iskolába. Mivel Európában egyedülálló módon a kupolába helyezték az ereklyéket, a zalaszántói sztúpa szent zarándokhellyé vált.

A szentély építését a magyarországi Buddhista Béke Sztúpa Alapítvány elnöke, Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetes kezdeményezte.

A ’90-es évek elején döntött úgy, hogy egy rendszerváltó országban szeretne sztúpát építeni, ami majd hirdeti a békét. Ő talált rá erre a helyre, és vette fel a kapcsolatot a zalaszántói önkormányzattal.

A helyi képviselők, a falu lakossága és a Balaton-felvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság is mindenben támogatta a megépülését. Ez fontos szempont volt Bop Jon számára: csak ott akarta felépíteni a szentélyt, ahol teljes elfogadás mutatkozik az Ázsiából eredő vallás iránt. Anyagi segítséget Dél-Koreától, Magyarországtól és Ausztriától kaptak. Végül köz- és magánadakozásokból, 40 millió forintból, 1992 márciusa és szeptembere között felépült a sztúpa, amit a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco, 1993. június 17-én avatott fel.

A szentélyt körbe lehet sétálni. A buddhista hagyomány szerint legalább háromszor érdemes, mégpedig az óramutató járásával megegyező irányban. A tanításaik szerint ez segíti a lelki tisztulást, megszabadulhatunk a negatív energiáktól, és pozitívokkal töltődhetünk fel.

Három szinten sétálhatunk fel egészen a Buddha-szoborig.

2013-ban megkezdődött a sztúpa felújítása, ill. egy mindenki által szabadon látogatható Meditációs Ház és egy ajándékbolt építése. Az ajándékboltba az áruk egyenesen Indiából érkeznek, egy részüket tibeti menekültek készítik.

A bolt téli időszakban is nyitva áll. A bevétel fontos, hiszen abból és az adományokból tartják fenn a szentélyt, és ebből él az itt lakó két szerzetes, akik nem kapnak fizetést, így sorsuk a jó szándékú, adakozó emberekre van bízva.

Az ide zarándokolók  sokmindent vásárolhatnak az üzletekben, mécsest vagy füstölőt is, melyet meggyújtanak, hálát adnak vagy kérnek valamit. Aki először jár ezen a szent helyen, annak az ajándékboltban ingyen adnak füstölőt, hogy elhelyezhesse a Buddha szobor előtt.

Meditációs házban nyáron szinte mindennap, télen szombat és vasárnap délelőttönként tartanak ingyenes meditációkat. Mi is betértünk ide meditálni. Csodálatos, feltöltő erejű volt.

A teremben óriási Buddha-szobor fogadja a belépőket.

Oldalt Buddha életét bemutató festmények díszítik a falakat, 2600 évvel ezelőtti születésétől egészen a megvilágosodásáig. Felettük pedig az egykor élt lámák és tanítómesterek portréi lógnak.

Lama Lhundup szerint a hely különleges energiákkal bír, és az egyébként is Világosvár hegye most még világosabb. Sőt több kilométeres körzetben megtisztítja a hegy környékét is.

A helyiek azt mesélik, hogy ha valaki hajnalban felkel, és a még sötét faluból feltekint a hegyre, az tényleg valósággal világít, mert a nap első sugarai ide vetődnek.

A szerzetes szerint azért is érdemes ellátogatni ide, mert egy csendes meditáció után, ha tiszta szívvel gondolkodunk és tekintünk a világra, megkapjuk Buddha áldását, sőt sok gyógyulásnak is szemtanúja volt már a hegyen.

Törekedjünk arra, hogy a békét ne magunkon kívül, hanem a saját lelkünkben keressük. Fontos, hogy gondolataink mindig pozitívak legyenek. Legyünk minden élővel kedvesek és elfogadóak, hiszen ez a gyönyörű bolygó mindannyiunké, mind tulajdonosai vagyunk. Viselkedjünk hát ennek megfelelően!  Ha pozitív gondolatokkal és érzésekkel töltődünk fel, nem marad hely semmi negatívnak, ahogy a fény is kiszorítja mindenhonnan a sötétséget.

“Sugározzon ez a Béke-sztúpa, innen az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható, békeszerető gondolkodást az egész világba!” – Zalaszántó

Mindenkinek ajánlom, aki Keszthely, Hévíz környékén jár, látogasson el ide feltétlenül!

Szólj hozzá

Be kell jelentkezned hozzászólás beküldéséhez.

See also: